Aktuálně

Zveřejněno 22. 9. 2023

Jan Němec v knihovně

Ve středu 20. září jsme ve spolupráci s Asociací spisovatelů zahájili sérii besed s českými autory – Spisovatelé do knihoven. 

Současná česká literatura je paradoxně pro mnoho čtenářů terra incognita. Ve velkém množství klasické literatury, anebo i soudobé překladové literatury, obtížně hledá své publikum. Někdy také narazíme na předsudek, že současná česká literatura za moc nestojí. My jsme naopak přesvědčeni, že je daleko lepší, než jaká je její pověst. Téměř každý návštěvník knihovny asi zná jména jako Michal Viewegh nebo Kateřina Tučková, ale současná česká literatura je daleko bohatší a vrstevnatější.
První autor, který k nám ve středeční podvečer zavítal, je známý spisovatel, šéfredaktor časopisu Host - Jan Němec. Jan Němec vystudoval religionistiku a sociologii, dnes přednáší na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Je autorem románů Dějiny světla (2013), za který získal Cenu Evropské unie za literaturu, a Možnosti milostného románu (2019), nominovaného na Magnesii Literu. S Petrem Vizinou připravili knihu rozhovorů o současné spiritualitě Znamení neznámého (2021). Naposledy vydal povídkový soubor Liliputin (2022), který se vztahuje k válce na Ukrajině. Jeho knihy byly přeloženy do patnácti jazyků.
Naši knihovnu po deset měsíců navštíví tito autoři:
Jan Němec
Zuzana Kultánová
Štěpán Kučera
Tereza Brdečková
Vojtěch Vacek
Klára Goldstein
Miloš Doležal
Jan Spěváček a Aleš Kauer
Stanislav Biler
Marie Šťastná

Zpět na seznam aktualit